Yüz Kırıkları

Yüz kırıkları ev, iş ve trafik kazaları nedeniyle oluşabilen ve yüzün bütününü oluşturan kemiklerden biri veya birkaçının birlikte kırılarak yer değiştirdiği durumlardır. Bazen deride herhangi bir sorun olmamasına rağmen yüz kırıkları oluşabilir. Ancak kırıklar genellikle yüz derisini zedeleyen patolojilerle birlikte görülür. Yüz kırıkları oluştuğu zaman kanama, problemin olduğu bölgede şişlik, duyu kaybı, hassasiyet ve ağrı karşımıza çıkar. Genellikle ilk günlerdeki ödemler ve şişlikler deri altındaki patolojiyi gizleyeceği için tam olarak değerlendirilemeyebilir. Bu durumda aradan geçen günler içinde ödemlerin azalmasıyla alttaki deformite ve şekil bozukluğu ön plana çıkar.

Yüz kırıklarında bazen radyolojik olarak bazen de tomografi yöntemleriyle ayrıntılı bir inceleme yapılarak kırık bölgeler tespit edilir. Daha sonrada ameliyat planı çerçevesinde bu kırıkların yerine oturtulması, vidaplak yardımıyla bazen de tellenerek tespiti gerekebilir. Yüz kırıklarında kullanılan vidaplaklar genellikle çıkarılması gerekmeyen malzemelerdir. Eğer bir ağrı ve hassasiyete yol açacak olurlarsa 5.-6. aydan sonra çıkarılmalarında da bir mahsur yoktur. Ameliyat sonrasında radyolojik muayene için birkaç ay geçmesi gerekebilir. Ama klinik olarak yapılan muayenede çoğu zaman kemikte herhangi bir sorun olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Yüz kırıkları ameliyatı çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında ince kesiler yapılarak kırık bölgesine ulaşılır. Kesilerin bir kısmı ağız içinden, bir kısmı da yüz üzerinden yapılabilir. Yüz üzerinden yapılan kesiler genellikle kıvrım yerleri, saç kenarı, kaş kenarı ya da alt göz kapağına yapılan kesilerdir.

Ameliyatlardan sonra özellikle ilk günlerde bölgenin şişmesi, ağrı ve hassasiyet olması doğal bir durumdur. 3.-4. günden itibaren şişlikler azalmaya başlar. Ameliyat sırasında kullanılan tekniğin özelliğine göre nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılır, kontrolleriniz yapılır. Darbeden kaçınılması gerekir, aşırı sıcağa maruz kalınmamalıdır.

Yüz kırıkları genellikle başka beden travmalarının da eşlik ettiği yaralanmalardır. Yüz kırığı olan bir insanda kafa travması olup olmadığına bakılır. Genel cerrahiyi ilgilendiren bir batın yaralanmasının, kol ve bacaklardaki yaralanmanın olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılır. Kaza anında bir şuur kaybı olmuşsa, bulantı ve kusma varsa beyin cerrahisi tarafından değerlendirmenin çok büyük önemi vardır.

Hastanın geçmişindeki önemli rahatsızlıklar ve sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir.

Yüz kırıklarında erken dönemde oluşabilecek komplikasyonlar; kanama, enfeksiyon, yara ayrışmasıdır. Bunlar genellikle nadiren karşılaşılan durumlardır. Alınan önlemlerle tedavileri mümkündür. Geç dönemde ise ameliyat izlerinin revizyonu gerekebilir. Ameliyat bölgesinde hafif çöküntüler veya aşırı çıkıntılar karşımıza çıkabilir. Bunlar için %5 oranında ilave girişimler gerekebilir. Ameliyat bölgesinde uyuşukluk beklenen bir durumdur. Bazen birkaç ay devam edebilir.

Hastalarımdan gelen yorumlar 

Hastalarım neler yazmış ?

5/5